Минувший год для 21-летнего Жасулана Есмуратова – повара ресторана «Khama Park» по праву можно считать звездным. В настоящее же время он готовится защищать честь страны на чемпионате мира по кулинарному искусству в Абу-Даби, который состоится в 2017 году. В нем примут участие представители 70 стран.
Родом Жасулан из села Жансугурово Аксуского района Алматинской области. Поварским делом решил заняться по совету своего дяди – Болата Еркенова. Вот уже два года трудится парень в ресторане «Khama Park» под руководством известного предпринимателя-мецената Серикхана Адильханова. В мае Жасулан принимал участие в международном конкурсе кулинарного искусства, проходившем в Минске, откуда приехал с Грамотой. А недавно завоевал золотую медаль на проходившем в Астане республиканском конкурсе «World skills Kazakhstan». Вместе с ним ездил и Серикхан Саметович.
На конкурсе в Астане Жасулану нужно было приготовить суп, второе горячее блюдо и десерт. На суд жюри он представил европейский вегетарианский суп под названием «Оволакта» с добавлением яиц и молока. Вторым блюдом была европейская закуска «Терин» – из рыбы и овощей, без красителей. А на десерт он подготовил лакомство из творожной массы, покрытой шоколадно-карамельной глазурью, образовавшей форму красивой розы. Все это и покорило сердца членов жюри.
– Минувший год для меня был богат яркими событиями, – говорит Жасулан. – Хочу продолжать совершенствовать свое мастерство и стремиться к тому, чтобы на конкурсе в Абу-Даби наш Казахстан вошел в десятку лучших.Өткен жыл «Khama Park» мейрамханасының жас аспазы, 21 жастағы Жасұлан үшін де жағымды жаңалықтарға, жарқын жетістікке толы жақсы жыл болды. Олай дейтініміз, ол мамыр айында Минск қаласында өткен кулинариялық өнер бойынша өткен халықаралық байқауға қатысып, Грамотамен оралған еді. Ал, жақында Жасұлан Астана қаласында өткен «World skills Kazakhstan» республикалық сайысында топ жарып, алтын медальды қанжығасына байлапты. Жарысқа жас аспаздың басшысы Серікхан Әділханов бірге барып, рухани демеп, қолдау көрсетіпті. Аталған байқауда Швеция, Ресей, Украина, Белоруссия сияқты елдерден және өзіміздің әр өңірінен жиналған 14 кулинар бақ сынасқан екен.
-
Бағдарламаға сай, сұйық тамақ, қою ас және ас басытқы дайындауымыз керек болатын, — дейді Жасұлан өз сөзінде. – Мен біріншіге жұмыртқа мен сүт қосылған еуропалық вегетарияндық «Оволокта» сорпасын, екіншіге, ешқандай қоспасыз, балық пен көкөністен құралған еуропалық тіске басар «Теринді» пісірдім. Ал, ас басытқы ретінде сүзбеден жасалған, шоколад пен карамельмен көмкерілген, әдемі раушан гүлін бейнелейтін тәттіні ұсындым. Осы талпынысым мен қолымнан шыққан тамақтың дәмі қазылар алқасының көңілінен шыққан болуы керек, бірінші орынды иеленіп, алтын медаль тағып қайттым.
Қазіргі таңда Жасұлан Есмұратов кулинарлық шеберлік бойынша, Абу-Дабида өтетін әлем чемпионатына дайындық үстінде. Жер бетіндегі 70 елден келіп бақ сынайтын аспаздар арасында Қазақстан атты бейбіт мемлекетіміздің намысын қорғайтын жерлесіміздің бұл сайыста да жұлдызы жанатынына сенім мол.